Dietetyka

Nasz Dietetyk

Dagmara Kwietko

Magister dietetyki ze specjalizacją dietetyk kliniczny, absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach oraz Akademii Humanistyczno- Ekonomicznej w Łodzi (Przygotowanie pedagogiczne do nauczania przedmiotów techniczno-zawodowych).

W codziennej praktyce specjalizuje się w terapii nadwagi i otyłości, dietoprofilaktyce oraz edukacji żywieniowej w chorobach dietozależnych.

Stale poszerza swoją wiedzę i kompetencje zawodowe uczestnicząc w szkoleniach specjalistycznych oraz konferencjach naukowych. Sama również jest wykładowcą. Nauczanie jest jej pasją, prowadzi wykłady i kursy z zakresu dietetyki oraz żywienia człowieka.

Pracując z Pacjentem szczególną uwagę zwraca na indywidualne podejście do problemu, motywację i wsparcie w procesie zmiany nawyków żywieniowych. Podczas wizyty dba o profesjonalne podejście i poczucie komfortu. Układając plany żywieniowe stara się uwzględniać upodobania smakowe oraz  indywidualne umiejętności kulinarne. W kuchni ceni sobie prostotę- uwielbia smaczne i zdrowe posiłki, które można szybko przygotować.

Poglądy zawodowe:

„Najistotniejszym elementem współpracy dietetyka z Pacjentem powinno być nie przekazanie ściśle ustalonego jadłospisu, a pokazanie w jaki sposób należy odżywiać się prawidłowo, tak aby po zakończeniu terapii samodzielnie radzić sobie z komponowaniem posiłków. Takie umiejętności jest w stanie wykształcić tylko rzetelnie przeprowadzona edukacja żywieniowa, kładąca nacisk na praktyczny aspekt żywienia czyli pokazanie tego jak należy się odżywiać, a nie tylko ustalenie tego co można jeść. Dlatego swoim Pacjentom polecam szczególnie indywidualne plany żywieniowe w ramach programu dietoterapii –pozwalają one łączyć wiedzę żywieniową z praktyczną nauką planowania posiłków”.

Oferta:

  • dietoprofilaktyka
  • zdrowy styl życia
  • żywienie osób zdrowych
  • edukacja żywieniowa
  • ocena diety oraz nawyków żywieniowych
  • analiza masy i składu ciała
  • żywienie w chorobach (choroby przewlekłe- schorzenia układu pokarmowego, sercowo- naczyniowego, tarczycy, cukrzyca, alergie i nietolerancje pokarmowe)
  • terapia nadwagi i otyłości

Cennik

Pierwsza konsultacja diagnostyczna

Czas: około 60 minut

Cena: 100 zł

  • wywiad kliniczny i żywieniowy,
  • omówienie problemu,
  • pomiary antropometryczne,
  • analiza składu ciała z omówieniem wyników,
  • analiza nawyków żywieniowych,
  • zlecenie badań diagnostycznych*,
  • ustalenie planu działania.

*jeżeli jest taka potrzeba

Po wizycie (w ciągu 7 dni roboczych) zostaną przesłane* materiały dotyczące:

– zalecanej kaloryczności oraz rozkładu makroskładników w diecie,

– sugerowanych badań laboratoryjnych w kontekście aktualnych problemów zdrowotnych lub wykluczenia ewentualnych zaburzeń stanu zdrowia,

–  zaleceń odnoszących się do omawianych w trakcie trwania wizyty problemów.

*Materiały wysyłane są na wskazany przez pacjenta adres e-mail. Istnieje również możliwość konsultacji telefonicznej otrzymanych zaleceń.

Kolejne wizyty nie są obowiązkowe, w trakcie trwania pierwszej konsultacji diagnostycznej ustalane są warunki współpracy oraz dalszy plan działania. Jeżeli Pacjent decyduje się na rozpoczęcie terapii, ma do wyboru dwie możliwości: Program dietoterapii lub Indywidualny jadłospis.

Program dietoterapii

To program opierający się na indywidualnej opiece dietetyka, który w zależności od stanu zdrowia, zapotrzebowania organizmu oraz wyznaczonych celów diety, opracowuje pełną dokumentację żywieniową (plan żywieniowy) dla pacjenta. W trakcie trwania terapii dietetyk ściśle współpracuje z pacjentem, kontroluje postępy w żywieniu i modyfikuje zalecenia.

Wizyty kontrolne są niezbędnym elementem programu dietoterapii, umożliwiają zweryfikowanie czy zaplanowane postępowanie żywieniowe zmierza w oczekiwanym kierunku.  Spotkania z dietetykiem pozwalają na analizę postępów w terapii,  bieżące wyjaśnienie pojawiających się problemów, a także motywację i wsparcie Pacjenta w dążeniu do wyznaczonego celu. Wizyty kontrolne zawierają pomiary składu ciała wraz z ich omówieniem, modyfikację zaleceń w zależności od wyników oraz opracowaną dokumentację żywieniową.

 Na zakończenie wybranego programu opracowywane są zalecenia stabilizacyjne, zapobiegające efektowi jo-jo lub utrwalające efekty terapii żywieniowej.

Czym jest plan żywieniowy?

Plan żywieniowy to jeden z elementów edukacji żywieniowej przedstawiający  sposób komponowania posiłków. Jadłospis oraz zalecenia żywieniowe są opracowywane indywidualnie dla każdego pacjenta z uwzględnieniem celu, stanu zdrowia oraz możliwości czasowych, trybu życia i preferencji smakowych. Podstawą do opracowania planu żywieniowego są: wywiad medyczno- żywieniowy, badania składu i masy ciała oraz aktualne wyniki badań laboratoryjnych.

Indywidualny plan żywieniowy zawiera:

  • cele i założenia diety,
  • zasady diety oraz komponowania posiłków,
  • zalecenia żywieniowe,
  • wykaz produktów zalecanych i zabronionych,
  • 7-dniowy jadłospis z przepisami i rozpiską posiłków,
  • tygodniowy podgląd jadłospisu,
  • listę zakupów,

Jadłospis 7- dniowy wraz z zaleceniami żywieniowymi i zasadami diety stanową punkt wyjścia do samodzielnego komponowania posiłków.                                                                                    

Wizyta w programie dietoterapii:

Czas trwania: 30-45 minut

Cena: 150 zł /spotkanie

Ilość spotkań: ustalana indywidualnie (dla optymalnych efektów zaleca się 1 -3 razy w miesiącu)

Czas trwania dietoterapii:  ustalany jest w zależności od potrzeb pacjenta.

Wizyty w programie dietoterapii zawierają:

  • analizę postępów w dietoterapii,
  • wyjaśnienie pojawiających się wątpliwości*,
  • pomiary antropometryczne,
  • analiza składu ciała,
  • modyfikacje zaleceń lub planu żywieniowego,
  • opracowanie dokumentacji żywieniowej.

*W trakcie trwania programu dietoterapii pacjent objęty jest indywidualną opieką dietetyczną, co oznacza, że ma możliwość stałego kontaktu mailowego lub telefonicznego z dietetykiem.

Po wizycie (w ciągu 7 dni roboczych) zostaną przesłane materiały zawierające plan żywieniowy.

Zalety programu:

  • Stały kontakt z dietetykiem (mailowy i telefoniczny)
  • Wsparcie w dążeniu do celu
  • Monitorowanie postępów
  • Duża elastyczność w komponowaniu diety
  • Bieżąca modyfikacja zaleceń w zależności od postępów terapii

 

Indywidualny jadłospis

  7 dni – cena 120 zł

14 dni – cena 180 zł

21 dni – cena 230 zł

Indywidualny jadłospis zawiera:

  • cele i założenia diety,
  • 7,14 lub 21-dniowy jadłospis z przepisami,
  • tygodniowy podgląd jadłospisu,
  • listę zakupów.

 

Konsultacja kontrolna do jadłospisu

Czas: około 30-45 minut

Cena: 50 zł

  • analiza postępów w dietoterapii,
  • pomiary antropometryczne,
  • analiza składu ciała,
  • modyfikacje zaleceń

Analiza składu ciała

metoda bioimpedancji elektrycznej (BIA)

Czas: około 20 minut

Cena: 30 zł

  • pomiary składu ciała (masy ciała, masy tkanki kostnej, tłuszczowej, mięśniowej oraz wisceralnej, zawartości wody w organizmie)
  • wyznaczenie wskaźników m.in.:

BMI – Indeks masy ciała,

PPM- Podstawowej przemiany materii ,

TEE- Szacunkowy całkowity wydatek energetyczny,

AMB – Wiek metaboliczny

  • omówienie otrzymanych wyników

 

Jak przygotować się do pierwszej wizyty diagnostycznej?

Pierwsza wizyta diagnostyczna trwa około 60 minut.

W pierwszej kolejności dietetyk przeprowadza z Pacjentem wywiad medyczno – żywieniowy. W tym celu należy przygotować się do pytań dotyczących historii choroby, zażywanych leków i suplementów diety. Warto również zabrać ze sobą aktualne wyniki badań laboratoryjnych (z ostatnich 3 miesięcy). Brak aktualnych wyników badań nie jest przeciwwskazaniem do skorzystania z wizyty diagnostycznej. Jeżeli będzie taka potrzeba dietetyk poprosi o wykonanie odpowiednich badań.  Uzupełnieniem wywiadu żywieniowego jest analiza 3- dniowego dzienniczka żywieniowego.

W kolejnym etapie wykonywane są pomiary antropometryczne (wzrostu, masy ciała, obwodu talii i bioder) oraz nieinwazyjna analiza składu ciała metodą bioimpedancji elektrycznej (BIA) wraz z omówieniem otrzymanych wyników.

Podczas pierwszego spotkania dietetyk pyta Pacjenta o oczekiwania związane z wizytą ustala z plan działania, cele oraz założenia diety (kaloryczność, liczba posiłków, skład).

Dzienniczek żywieniowy

Przez 3 dni należy notować wszystkie spożywane posiłki oraz produkty. Zapis powinien obejmować 2 dni powszednie oraz 1 dzień weekendowy.

Należy zapisać:

– godziny posiłków,

– miejsce spożywania posiłków (np. dom, praca/szkoła, restauracja, w drodze),

– każdy spożyty w ciągu dnia produkt łącznie z napojami i przekąskami,

– wielkość porcji w miarach domowych (np.: sztuka, szklanka, kubek, plaster, łyżka stołowa) lub masę (g) /objętość (ml)

– dokładny skład spożywanych posiłków (jeżeli posiłek składa się z wielu składników należy rozpisać wszystkie produkty oraz podać ich gramaturę np. kanapka z pastą z twarogu i pomidorem: chleb pszenny 2 kromki, twaróg półtłusty (4 łyżki stołowe), szczypiorek (2 łyżki stołowe),jogurt naturalny 50 g,  sól 1/3 łyżeczki, pieprz szczypta, pomidor ½ sztuki, herbata zielona bez cukru szklanka 300 ml.

Metoda bioimpedancji elektrycznej (BIA)

 

To nieinwazyjna metoda diagnostyki pozwalająca na analizę składu ciała dzięki wykorzystaniu oporu elektrycznego tkanek organizmu tzw. impedancji.

Bioimpedancja elektryczna wykorzystuje prąd o niskim natężeniu oraz częstotliwości, dlatego jest on niewyczuwalny, a samo badanie jest bezpieczne i bezbolesne. Metoda BIA pozwala na określenie komponentów ciała (w tym: tkanki tłuszczowej, kostnej, mięśniowej, wody, stopnia otłuszczenia narządów itd.).

Badanie może być przeprowadzane u kobiet i mężczyzn w każdym wieku.

Przeciwwskazaniami do przeprowadzenia analizy składu ciała są:

Ciąża, rozrusznik serca, metalowe implanty, epilepsja.

W celu uzyskania najbardziej miarodajnych wyników:

24 h przed badaniem nie spożywać alkoholu oraz nie wykonywać intensywnych ćwiczeń fizycznych (badania nie należy wykonywać bezpośrednio po wizycie w saunie, na pływalni, po kąpieli),

W dniu badania nie pić kawy oraz napojów energetyzujących,

3 h przed badaniem nie spożywać posiłków,

Przed badaniem zaleca się skorzystanie z toalety.

U kobiet w trakcie trwania miesiączki wyniki analizy składu ciała mogą być zaburzone.

Pomiary BIA są wykonywane na boso. Przed badaniem należy zdjąć biżuterię oraz metalowe elementy garderoby (np. zegarek, spinki do włosów itp.). Prosimy zatem o odpowiednie przygotowanie się do wizyty.